• GROENPLEIN- Duurzaamheidsknooppunt Breda

    |

Tuin

natuurcolumn: Tuin

Ilse Vandenbussche houdt van de natuur, maar ze heeft er nog geen verstand van. Onder het motto ‘houd het klein en simpel’ verdiept ze zich in alles wat groeit, kruipt en vliegt in en rond haar huis.

Tuin
Zoals gezegd hou ik van de natuur, van groen op mijn netvlies. Ik geniet van het gebrom, gezoem, getjirp en gefladder in de lucht. Raak enthousiast als ik door mijn knieën zak en het leven zie dat zich op en onder de grond afspeelt. Er gaat een wereld voor je open als je goed kijkt. Je hoeft alleen maar even stil te zitten. Terwijl ik dit schrijf landt er een zwart-geel gestreepte zweefvlieg op de rand van mijn schrift. Haar pootjes strijken langs haar snuit en zij kantelt haar hoofd alsof ze haar nek los wil maken voor een sportprestatie. Zie je? Gewoon gaan zitten en kijken.
De bossen, de velden, de duinen en de zee; ik ben er meer dan graag. Maar voor mijn dagelijkse dosis natuur ben ik gewoon in de tuin. Direct aan ons huis grenst een stenen binnenplaats, waar we een rij stenen langs de muren verwijderden en stokrozen zaaiden. In de zomer vliegen er nu bijen en hommels af en aan, in het najaar laten de koolmeesjes de takken met zaaddozen dansen en pikken de merels vanaf de grond een zaadje mee.
Achter de binnenplaats is de groene tuin. We proberen er wat groenten te verbouwen en zaaien wat bloemen en kruiden maar laten vooral de natuur haar gang gaan. Sommige mensen vinden het een zooitje ongeregeld, al dat hoge gras en onkruid. De meesten hebben meteen het gevoel op vakantie te zijn als ze in het groen zitten met een kopje thee. Wij, mijn vriend Erik en ik, volgen de veranderingen die spontaan ontstaan en soms door ons gezaaid zijn. Raken verwonderd door de libellen, bijen, vliegen, kevers, vlinders, vogels, muizen, ratten, paddenstoelen, poezen, egels, padden, wormen, slakken, mieren, rupsen, luizen en wat er nog meer door de tuin trekt. We verwelkomen al wat leeft. Ik heb er alleen nog geen verstand van. Dus behalve kijken, genieten en foto’s maken ga ik vanaf nu ook lezen, tekenen en schrijven over de natuur om me heen. En als je wilt, kijk jij met me mee.