natuurcolumn: Wesprespect
Zitten we net buiten aan de koffie met kaneelamandelen in chocolade, komen die wespen weer. Eentje neemt zo een duik in de cappuccino. Erik ziet het gebeuren en sleurt haar er aan de vleugels uit. Ik heb geen zin in gemep en gewapper aan tafel en zet het schaaltje met fruitafval van ons ontbijt aan de andere kant. Probleem opgelost, ze hebben alleen nog maar interesse in de appelresten.
Het is september en het lijkt alsof ze er ineens zijn, maar voor mevrouw wesp is het hoogtepunt van het jaar al voorbij. De taak van de werksters zit erop na maanden keihard werken. Eerst bouwen ze een nest van papier. Het liefst maken ze dat van verrot en broos hout. Tja, dat is geloof ik wel een juiste omschrijving van ons tuinmeubilair. Ik hoorde de wesp die op de stoel naast me zat gewoon knagen. Daarna voeren ze de larven in het nest met vleesballetjes, de ene keer gemaakt van andere insecten en hun larven, dan weer van platgereden dieren.
Uiteindelijk vliegen de nieuwe koninginnen en mannetjes goed doorvoed uit en daar zit je als werkster, met je lege-nestsyndroom. Wat doe je dan? Snoepen natuurlijk! Hoe handig is het dat eind van de zomer al mensen buiten zitten met hapjes en drankjes.
Voor wie denkt: ik mep die irritante wesp wel even dood, dan ben ik er mooi van af. Wacht even. Ten eerste scheidt een gedode wesp kennelijk een geurtje uit waarvan andere agressief worden. Niet zo handig, ze wonen in een nest met meer huisgenoten dan jij. Ten tweede hebben die wespen dit seizoen ik weet niet hoeveel muggen voor je gevangen. En hoe denk je dat het in de buurt geroken zou hebben als wespen niet hadden geholpen om kadavers op te eten? Juist.
In plaats van domweg in de aanval te gaan, kun je ook een beetje meebewegen. Die wespen zijn er toch, net als wij. Zet gewoon iets lekkers voor ze neer en je hebt er geen kind aan. Wist je trouwens dat bijen eigenlijk veganistische wespen zijn? Bijen zijn namelijk geëvolueerde wespen die hun larven op een gegeven moment alleen nog maar stuifmeel te eten gaven. En zonder bijen, die voor bestuiving van gewassen zorgen, hebben wij geen eten. Een beetje wesprespect is dus toch wel op zijn plaats.