weekblad ‘Carillon 26 april 2023

natuurcolumn: Laat paardenbloem in plantsoen

Stop. Stop! STOP! Stop met paardenbloemen uittrekken. En helemaal uit een nikserig plantsoen op een parkeerplaats achter een winkelcentrum, zoals ik net in Breda zag. Waarom? Waarom zou je in vredesnaam daar paardenbloemen uittrekken?

Sowieso zou je ze moeten laten zitten, als je het mij vraagt. Het is hét eten is voor vlinders, bijen en hommels. De koninginnen komen in het begin van het voorjaar massaal uit hun nest en wat hebben ze nodig? Juist, zoet! De paardenbloem. De vroegste bloesems en die paar voorjaarsbollen zijn echt niet genoeg om hun honger te stillen. Het gaat nog steeds niet goed met de insecten, maak het ze nou niet nog moeilijker. We hebben ze nodig, wie anders bestuift onze gewassen?
Het is een van de weinige zonnige dagen dit voorjaar en na een fijn fietstochtje kom ik met het pontje weer thuis. Een tuin vol minizonnen lacht me toe. Prachtig! Ik zak op mijn knieën om ze weer eens van dicht bij te bekijken. Doe maar mee, en nou niet denken dat je heus wel weet hoe een paardenbloem eruit ziet. Kijk naar die duizelingwekkende hoeveelheid gele blaadjes. Lintbloemen zijn het, honderden bloemen op één steeltje. Je voelt je meteen vrolijker. Hoe kun je die er nou uittrekken, vraag ik me af. Als je dat doet dan ben je de Gargamel van de paardenbloemen (je weet wel, die van de smurfen); ‘ik háát paardenbloemen’. Ik kan er met mijn verstand niet bij.

Buiten dat de bloemen goed zijn voor de beestjes en een lust voor het oog, kan het slim zijn om er een tuin vol mee te hebben, want mocht de pleuris uitbreken, dan heb jij gezonde voeding binnen handbereik. Alles van deze plant is eetbaar. Met de jonge bladeren, vol vitamine A en C en verschillende mineralen, maak je een prima slaatje. Mijn oma liet mijn vader als tiener de bladeren plukken van de nog niet bloeiende planten, die smaakten beter. De wortel rasp je er rauw doorheen. De gele bloemen doen het er schitterend in, ook op een taart of in een karaf water. De bloemknoppen bak je in de pan met wat daslook, naar recept van mijn moeder. En van de geroosterde wortel maak je surrogaatkoffie.

Een paardenbloem staat, volgens het boek Bloemen, taal en symboliek, voor trouw en loyaliteit, waarschijnlijk omdat hij het altijd en overal doet, ongeacht de omstandigheden. En het schijnt dat wanneer je op het vruchtpluis blaast en als alle pluisjes tegelijk wegvliegen, je wens zal uitkomen. Ik pluk, blaas en…. alles weg. Straks, als alle gazons en plantsoenen honderden zonnen hebben, dan weet je het wel.
45 laat paardenbloem in plantstoen