natuurcolumn: Herfstblad
Met een kruiwagen vol herfstblad struin ik deze ochtend door de tuin. Aan de randen laat ik het bladeren regenen. Ook strooi ik daar waar ik in de lente sla en boontjes wil zaaien en de grond wel wat humus kan gebruiken. Daar heb ik meer dan één kruiwagen met herfstblad voor nodig en dat treft, want we hebben een kuubzak vol. In een weekend dat anderen hun tuin bladvrij bliezen, harkten wij het juist erin.
Honderden tegels haalden wij eerder dit jaar uit de tuin en haast zo snel als wij ze aan de straat zetten (met een briefje: ‘gratis meenemen’) zo vlot verdwenen ze. Begin november werden de appel- en perenbomen geleverd. Nou ja, bomen. Boompjes. Ook een kersenboom, een vijg, verschillende bessenstruiken (ieniemienie nog) en kruiden. Lekkere ruikers als lievevrouwebedstro en kamperfoelie. Die laatste zal hopelijk naar ons slaapkamerraam klimmen zodat wij in slaap vallen met haar heerlijke geur, kamperfoelie is een nachtbloeier. De gouden tip om deze plant onder je slaapkamer te planten komt van kweker Romke van der Kaa die boeken schrijft met titels als ‘Verwilderen’, ‘Buiten de perken’ en ‘Alles kan wachten’. Zijn boeken staan vol met handige weetjes en zijn jarenlange ervaring deelt hij met humor en vlotte pen. Of je nu een dromer of een doener bent in de tuin, of zelfs niets met tuinieren hebt, zijn boeken lezen heerlijk weg.
Niet eerder in mijn leven dacht ik vijf jaar en zelfs langer nog vooruit, maar alle bomen, struiken en planten hebben een plekje gekregen waar ze groot mogen worden. Eerst zat ik nog in mijn maag met al die onvruchtbare, zanderige plekken waar de tegels hebben gelegen. Maar ook daarvoor had Van der Kaa een oplossing. Kies planten die passen bij de grond. En laat een weelderige bloemenweide nu net schrale zandgrond nodig hebben. Aan de voorkant komt, tussen de hemelsleutels en ijzerhard, een laagblijvend bloemenmengsel. Een zakje met meerjarig bloemenzaad ligt al klaar voor een stukje in de achtertuin. Hoge bloemen zoals kaardenbollen, waar puttertjes dol op zijn als er zaad in zit. En dat is precies de reden waarom we dit alles doen. We genieten van het gegons van bijen, gefladder van vlinders en andere insecten tussen de bloemen. Daarna de vruchten en de zaden waar de vogels van zullen smullen en wij hopelijk ook een beetje. En zeg nou zelf, als de dag begint met spelen in de herfstbladeren en het bekijken van een musje dat met acrobatische toeren zonnebloemzaadjes lospeutert, dan begint die toch goed.